Tuesday, January 10, 2012

Macaron, cream puff and plain cupcake - Resepi creampuff

Macaron ni flavour campur2, sebab aku malas nak simpan2 lebih nya takde sapa pon makan jadi aku bagi semua yang jadi. Alhamdulillah cuaca panas sesuai untuk macaron.

Flavour peanut butter, chocolate and blueberry.


Plain cupcake order by Ziana. DIa nak 20 je tapi sebab aku malas jugak nak simpan lebih2 tu aku kasik semua.

Juga cream puff order by Ziana.


Meh akak nak share resepi creampuff yang senang nak buat:

Resepi amek dalam buku DESSERT dan juga dari kitchenguardian blog.


Filling (boleh buat sehari awal simpan dalam fridge)

400ml fresh milk
3 egg yolks
1/2 cup (ikut citarasa masing2)
2 tbsp all purpose flour -tepung gandum lah!
1 1/2 tbsp corn flour
Vanilla bean/essence

Semua bahan2 di atas masuk dalam periuk. Kacau bagi sebati. Bukak api perlahan/medium. Masak sampai likat. Bila dia dah meletop-letop tu tandanya dah masak.
tutup api, masukkan 2 tbsp butter dan kabau sebati


Cream Puff:

Panaskan oven 190 c

1/2 cup water
1/2 cup freash milk
8 tbsp butter
pinch of salt

Masak semua bahan di atas api perlahan/medium sampai keluar bubble. Kacau2 sikit. Pastu terus masukkan 1 cup flour( 1 cwn tepung).
Kacau cepat sampai dia jadi dalam bentuk bola. Maksudnya sampai bahan2 tu sebati. Tengok kat bawah periuk tu akak jadi satu lapis nipis tepung. Tutup api. Tukar ke whisk bowl adunan tadi. Biar dia sejuk selama 10-15 minit.

Bila dan sejuk, guna whisker atau mixer, sediakan 4 biji telur. Masukkan satu dan whisk, masukkan satu demi satu dan whisk sampai sebati.

selamat mencuba!

No comments: