3 layer red velvet cake order byy Liza from puchong.
Also a box of macaron. Tapi sebab mac tu ter'gergasi' sikit, terpaksa letak in 2 box. Ada terpointy sikit sebab ikut teori 'orang' sangat kannnnn???
Also 2 layer red velvet i baked for potluck makan2 sebelum raya kat rumah Abg bob. Dengan laksa johor sekali.
Kitorang sampai last dalam pukul 3. Sampai sana orang makan laksa johor ku semua dok sibuk tanya resepi.
Ada yang tanya, 'pakai udang kering tak?'
'Letak ikan kurau tak?'
'Rempah, bunga lawang letak?'
'Guna kari apa?'
Wah...sungguh banyak soalan gitteww.... akak nan ado letak benda2 pelik tu ye.. Tapi mak akak masak laksa johor dia suka letakdaging cincang.
So, meh sini resepi Laksa Johor.
1 kg ikan kembung/sardin/selar **rebus dan buang tulang dan blend isi dia. Air rebusan jangan buang.
3 paket kari babas
2 santan kotak
3 asam keping
1 1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih *
halia.*
bahan '*' blend halus atau tumbuk.
tumis bahan blend bawang tu semua bersama 2 batang serai yang diketuk.
Dah naik bau masukkan kari yang sudah dicampur dengan air seperti pes. Kacau rata.
Masukkan isi ikan kembung. Kacau rata masukkan air rebusan sedikit. Masukkan asam keping. Masukkan santan. Last skali masukkan daun kesum.
Untuk mee, rebus linguine. Aku tak suka guna spageti sebab keras.
Bahan2 untuk salad, potong kacang panjang, timun halus2. Letak la togeh ke daun salam ke suka hati korang.
Makan bersama sambal belacan.
Selamat mencuba!
2 comments:
komen2 tak bernas tidak akan dilayan. Harap maklum.
sedappnye red velvet itu...harus order untuk besday myra.
Post a Comment