Wednesday, November 2, 2011

Resepi : Creme caramel puding



Resepi amek dari buku : 60 heavenly dessert.

Tak hanyir. Sedap dan texture dia smooth!!

Ni resepi version translated dan ada sikit aku ubah tang telur tuh.

Resepi ni untuk loyang atau aku guna pyrex saiz 6'. Pastikan korang guna yang boleh dibakar kang tak pasal2 pecah kaca tu..

Panaskan oven 160 c

Untuk caramel sos:

100g gula
1 tbsb air atau lebih.

Masak gula dan air sampai jadi caramel (coklat). JANGAN SESEKALI KACAU!! Biar kan je dia tenggek atas api tu (medium heat). Bila dah jadi caramel tu just goyang2 sikit periuk tu dan cepat2 transfer dalam pyrex korang. Biar dia keras dan ketepikan.

Untuk Puding :

2 telur (saiz A)
2 telur kuning (A)
half vanilla bean/pot or essence (guna vanilla bean lagi sedap dan wangi)
1 cup fresh milk
1/2 cup cream (emborg ke pauls ke anchor ke.. -aku suka guna anchor sebab murah sket)
50g gula.


Masak cream, susu dan vanila sampai dia berbuih atas api medium. Bila dah berbuih tutup api dan cover periuk tu. Rehatkan selama 3 4 minit.

Sementara cream tu di rehatkan. Pukul telur dan telur kuning sampai smooth dan creamy. Senang citer sampai dia berbuih2 tu. Masukkan adunan cream dalam tu. Pukul bagi adunan rata.

Pastu tapis adunan tersebut dan masukkan dalam pyrex yang berisi caramel tadi.

Tutup pyrex tu dengan alumunium foil.

Amek loyang yang kebih besar dari pyrek korang tu isi air panas lebih kurang tinggi 1 inci. Masukkan pyrek dari dalam loyang tu, dan bakar dalam oven selama 40-45 minit bergantung pada oven. Kalau cucuk dengan lidi dia keluar bersih tu maksudnya dah masak la tu.


Caamel sos:

No comments: