Sunday, March 20, 2011

Ayam ungkep yang menjadi kegilaan ramai..

Ayam ungkep adelah satu satu masakan ayam version orang jawa. Lain2 kawasan jawa lain version ayam ungkep. Ini adelah version kerabat Puan Jamiah (omak den):

separuh ayam di potong kecil.

serai di ketuk.

* kunyit sebesar ibu jari
*3 ulas bawang kecil
*2 ulas bawang putih
* 1 tsp kecil ketumbar
* 1 tsp jintan manis
* 1 tsp lada hitam

Air asam jawa secukupnya.
Bahan perasa , gula, galam, kicap.

Bahan2 bertanda *ditumbuk halus. Kemudia tumis dalam kuali berisi minyak. Masukkan serai.
Bila naik bau. Masukkan ayam. Kacau sebati. Masukkan air asam sedikit. Kacau rata masukkan garam.

Masak sehingga ayam empuk. Masukkan sedikit kicap jika perlu.

Sudah jadi. Lepas nih jangan tanya aku 40 kali cemana nak masak ayam ungkep.. Boleh gituu?

p/s : Boleh juga digantikan dengan daging.

1 comment:

mama eyya said...

boleh try utk ujung mggu nih.. =)