Monday, April 18, 2011

Recipe : Oreo Cheese cake


Order hari ini juga sempena hari keluarga jabatan. Oreo ciskek. Topping atas fresh cream with caramel dengan fresh kiwi fruit.


So, Resepi:

Panaskan oven 180 c. Letakan dulang pembakar yang guna untuk bakar swissroll tuh. Letak air dalam tu lebih kurang 2 cm.

resepi base biskut tu sila ikut resepi2 sebelum ni. Sama jah.
Tekan dan sejukkan seeloknya 2 3 jam. Bagi dia padat sikit.

Untuk bahagian atas.

500g cream cheese in room temperature.
140g castor sugar

1 tub yogurt asli - 1 botol kecik tu. Yang paling kecik. dalam 100g ke apa ntah.

3 large eggs

1/4 cup oreo crust- di hancurkan.

Beat cream cheese until soft. Masukkan yogurt (kalau takde gantikan dengan sour cream atau whipping cream+lime juice) dan gula.
Bila sudah sebati slow kan speed, nak guna tangan pon boleh. Masukkan telur satu demi satu. Last sekali masukkan oreo crust tu dalam mixture dan kacau lebih kurang.

AWAS! jangan over beat telur ye. Nanti ciskek anda bakal retak.

Tuangkan mixture tuh ke atas biskut base yang telah di sejukkan tadi.

Balut bawah loyang menggunakan alummunium foil. Masuk dalam oven, letak dalam loyang yang ada air tu tadi. Kalau air dia kurang masukkan air lagi.

Masak selam 50- 1 jam.

Bila dah masak regangkan pintu oven. Biar ciskek dalam tu selama sejam. Regangkan tepi loyang tu guna pisau.

Sejukkan selama 4 jam baru keluarkan dari loyang dan potong.

SELAMAT MENCUBA!!

No comments: